Zilele trecute Crama Oprișor a participat, fiind reprezentată de managerul general Gabriel Roceanu, alături de alte crame din România, la târgul ProWein Shanghai prezentând astfel vinurile din Oltenia Profundă în lumea asiatică.
Interesați fiind de cum e percepută oenologic România în această arie culturală deosebită îl iscodim cu câteva întrebări pe Gabriel Roceanu:
Se puseră oltenii la drum lung? Luară și vinul cu ei?
GR : Ajunserăm, pe 12 Noiembrie 2024, pentru prima dată în viața noastră, la Shanghai, în China. Bineînțeles ca am luat vin cu noi, și nu orice vin. Am ales din cel bun, de Oprișor. Vinuri roșii intense, suculente, cu personalitate. Altfel n-avem cum să facem față pieței de vinuri deja bogată din China, unde regăsim vinuri din Franța, Italia, Spania, foarte multe disponibile în magazine și restaurante. Însă orice ar face țările “big-boys” în producție de vin, nu ne pot egala în calitate și specificitate. Mai avem de lucru la notorietate, prestigiu și vizibilitate, însă la calitate, vinurile Oltenești merg în frunte cu “mușchii” la vedere.
Ce se știe despre vinul românesc în China?
GR : Prima lecție învățată de la un roman cu 15 ani de locuit în China a fost sfatul lui de a pronunța Lomania atunci când un chinez întreaba “de unde sunteți ?” Si ei imediat au reacție pozitivă. Cunosc România și apreciază românii ca un popor deschis si prietenos. Însă, legat de numele țării, este firesc până la urmă, în limba chineză nu există litera R, nici un chinez nu-și poate încorda limba pe cerul gurii ca să pronunțe RRRR. Despre vinurile românești nu prea au auzit. Însă s-au bucurat acum, când le-au gustat. Ca orice mare piață mondială, domină vinurile din Franța, Spania, Italia și foarte multe vinuri din Australia și Noua Zeelandă, fiind comerțul rapid datorită distanței geografice. Noi am făcut acum primul pas fizic în China și nu ne lăsam până nu aducem întâi Oltenia în China și apoi întregul sortiment de vinuri Românești.
Ce soiuri sunt apreciate în mod special, ce le-a plăcut mai mult din ce Oprișorul oferă, cu ale sale calități specifice?
GR : S-au repezit să guste Cabernet Sauvignon și Merlot. Soiuri arhicunoscute internațional. Și cum ziceam mai devreme, consumatorul chinez s-a apropiat de vinuri prin oferta din Bordeaux prima dată. Iar vinurile Bordoleze conțin, în mod preponderent Merlot, Cabernet Sauvignon, și apoi ceva Petit Verdot și Cabernet Franc. Până la finalul târgului de vinuri, am observat că Feteasca Neagră i-a cucerit pe mulți clienți chinezi. Moale, fructoasă însă fermă în structură și arome, vinurile Fetească Neagră o să se impună în China.
China face vin? Dacă da, ce diferențe sunt între cel chinezesc și cel românesc?
GR : Da, în China sunt multe podgorii. Nu am acum în minte o cifră despre numărul de hectare, însă sunt deja plantate de ordinul a zecilor de mii de hectare de viță de vie pentru vinuri. Am gustat Riesling din China. Bun, acceptabil, uneori chiar similar cu cel din Europa. Însă la vinurile roșii găsim diferențe enorme. În China este alt tip de Macro și Micro Climat. Și altfel de sol. Strugurii sunt sensibili, împrumută mult din mediul în care se dezvoltă. Și acesta este esențialul element al diferențierii vinurilor în lume. Mai este drum lung de făcut de China astfel încât vinurile lor roșii să egaleze în performanță organoleptica vinurile Oltenești.
Dacă piața chinezească ar solicita un cupaj de Oprișor cum l-ai face, din ce soiuri, ce caracteristici gustative ar avea și ce poveste ar spune?
GR : Sigur va conține Fetească Neagră cel puțin 51%, apoi Cabernet Sauvignon aș adăuga maxim 20% și restul Merlot. Iar câteodată și o atingere de Shiraz Oltenesc maxim 5%. Un deliciu de vin. Însă atenție, chinezii au nevoie să-mi spună din timp despre comanda lor, deoarece indiferent de cupaj, consumatorul chinez apreciază vinurile de peste 14,5% grad Alcoolic.
Se mai întorc oltenii în China?
GR : Cu siguranță da. În 2025 “năvălim” iar. Nu pe cai, ci pe avioane, însă tot cu sacul de vinuri mergem acolo. Și cu surprize. Acum am încercat să citim oarecum așteptările lor și ne pregătim să îi uimim la anul.