De câte ori nu ați auzit întrebarea: “Ce e Arta ?”

Probabil de exponențial mai multe ori ați aflat mii de variante de răspuns, care mai de care mai complex și alambicat, încercând parcă să adâncească și mai mult misterul ei, decât să îl traducă pe măsură minții și sufletului nostru.
În formatul Cultură, Vin, Artă noi vrem să realizăm ceva mai apropiat de oameni: să vă arătăm direct și constant ceea ce Crama Oprișor face pentru artă și artiști și împreună cu ei. Ȋncepând cu luna Octombrie a anului 2008, de când am construit domeniul Artă și Vin din portofoliul nostru, ca o direcție esențială, am înțeles să ne implicăm nu doar spre segmentul imediat al rezultatelor formării și comercializării colecțiilor în ediții limitate, de autor, ci mai ales încercând să ne aducem un aport în dezvoltarea zonei artistice profunde.

De multe ori în demersurile pe care le-am construit ne-am focusat spre categoria tinerilor artiști, fiind binecunoscut că în această perioadă din formarea lor există o anumită fragilitate socială, financiară, contextuală care perturbă o componentă din energia creativă și talentul lor.
Spre exemplu iată că în 2024 am avut bucuria să finalizăm a treia ediție, națională, a Premiilor Crama Oprișor pentru Desen Contemporan, co-organizată cu unul dintre partenerii noștri de elită – Muzeul Național de Artă Contemporană din București, unde a avut loc și expoziția finaliștilor, alături de decernarea premiilor.

Tot în 2024 am inițiat, după un concept al partenerilor de la Galeria Laborna, proiectul dedicat tot tinerilor artiști (mai ales pentru cei cu preocupări în aria sculpturii): “Blooming Monuments”. Demersul are și un rol socio-cultural, acela de a realiza că, în România, sunt prea multe proprietăți fără nici un semn de artă, iar o lucrare poate aduce un farmec aparte unui loc/ locuințe. Mai mult, tinerii artiști sculptori au idei impresionante, care ar trebui să își găsească locul în societate și nu să fie doar depozitate, uitate, distruse. De aceea le-am și oferit un context aparte, la sediul companiei din București, ce poate fi observat din proximitate, asemeni unei instalații de artă contemporană.
Fiind alături, în permanență, de galerii de artă contemporană și muzee, de festivaluri prestigioase, de instituții de învățământ superior artistic românesc cu istorie și calitate considerăm că putem contribui la promovarea ideii de artă, ca element esențial pentru formarea spirituală.
Edițiile de vinuri exclusiviste din Arta și Vin, ce poartă semnătura unor artiști importanți sunt în sine opere de artă, concepte originale și inovatoare, surprinzătoare prin complexitatea lor. Ezoterik, Cutia Paleologu, Ispita by Liviu Grigorică, Fragmentarium, Nenumita, Erotikon (și lista poate continua) au deja un loc distinct în colecții, spun povești captivante, sunt spectacol de vin, design și etichetă.
Ce ne rămâne de făcut prin acest demers: Cultură, Vin, Artă este să accentuăm vizibilitatea și comunicarea într-o formă aparte, apropiată de un jurnal de parcurs.