- Oenologic ce ar reprezenta mai mult “the promise land” după experiență vizitei în USA, cu ocazia târgului VINEXPO AMERICA 2025 – Miami Beach Convention Center 7-8 May 2025?
GR : Fără îndoială că America își păstrează renumele că fiind “țara tuturor posibilităților”. Iar în particular, Florida, unul dintre teritoriile care strălucesc în diversitate printre celelalte state, ne-a oferit ocazia de a face comparații live între piețele de consum deja cunoscute de noi și piața de peste oceanul Atlantic. Am avut ocazia să le dezvăluim clienților care au gustat vinurile Cramei Oprișor, câteva dintre abordările noastre oenologice specifice și diferite pentru fiecare soi de struguri. Firesc, mulți dintre ei cunoșteau deja stilul de vinificație californian și au fost plăcut surprinși cum vinurile românești se diferențiază aromatic și structural față de vinurile locale, deși unele dintre ele provin din soiuri consacrate mondial, cultivate atât în România cât și în Napa Valley. Promisiunea de succes a vinurilor românești pe piața americană există, consumatorii de acolo își doresc vinul, rămâne că noi să găsim, împreună cu partenerii comerciali din US căile de a limita constrângerile distanței geografice în calea poziționării vinurilor Cramei Oprișor în magazinele și restaurantele americane.

- Este loc pentru vinurile românești printre gusturile consumatorului american?
GR : Cu siguranță că da. Americanii sunt renumiți prin atitudinea lor plină de entuziasm, curiozitate și dorință de a-și caută noi provocări. România este percepută că o țară exotică, departe și plină de mistere. Iar când vom putea demonta multe dintre neajunsurile actuale logistice, birocratice și financiare care, deocamdată, ne împiedică să listam vinurile în comerțul American, atunci publicul se va opri în fața sticlelor cu vin românesc. Va cumpăra prima sticlă pentru curiozitate. De aici înainte, noi avem deplina încredere că gestul de cumpărare se va repeta și multiplica în rândul iubitorilor de vinuri din US.

- Ce caracteristici din vinurile Olteniei, și pe care le-a prezentat la târg Crama Oprișor, ar putea fi ceva deosebit/ atractiv dincolo de ocean?
GR : Un număr limitat de americani cunosc detalii despre localizarea României pe harta lumii. Și cu atât mai puțin despre podgoriile viticole din Romania. Aceasta stare de fapt ne-a oferit un mare avantaj acolo, la Miami, acela de a ne prezenta valorile noastre, necunoscute publicului. Am luat cu noi în America câteva dintre vinurile Oprișorului. Cel mai puternic impact către cei care au degustat vinurile a fost provocat de diversitate. Deși aveam numai 8 vinuri pe standul de degustare, fiecare în parte deținea personalitatea aparte a soiului și a stilului de vinificare. Vinurile albe din Oprișor au atras atenția prin prospețime și eleganță, în special în senzațiile post-gust. Mulți clienți care au gustat vinurile albe de la Crama Oprișor au afirmat că așteaptă să cumpere vinurile pentru a le savura lângă preparate din pește și fructe de mare, iar America este mare iubitoare de asemenea tip de gastronomie. La vinurile roșii din Oprișor reacțiile de uimire au fost produse de complexitatea și consistența aromatică și gustativă. Câțiva clienți au remarcat amplitudinea senzorială a Feteștii Negre, structura fină și plăcerea provocată de acest soi încă foarte puțin cunoscut în lume. O reacție pozitivă generală a clienților americani, după degustări, a fost despre modul în care ei simt maturarea la butoaie de stejar în vinurile Cramei Oprișor. Notele discrete de vanilie și lemn au plăcut foarte tare, în contrast cu prezența puternică, dominantă a acestor componente aromatice în vinurile pe care le cunoșteau deja din piață actuala americană.

- Daca ar fi să facem un cupaj “prietenesc” pe baza de “parteneriat strategic” între soiurile regăsite în UȘA și în România, cum ar arata acesta? Cum l-ar face Crama Oprișor?
GR : Evident că Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignon ar fi un cupaj spectaculos dacă ar fi să dezvoltăm un concept de conexiune intre USA și România. Ambele soiuri au personalitatea proprie și orice s-ar întâmpla pe parcursul vinificației ele în parte își vor păstra identitatea. Apoi, cupajate în anumite proporții bine analizate organoleptic, s-ar putea obține un vin extrem de ofertant. Puterea și fermitatea Cabernetului, împreună cu eleganța și fructozitatea Feteștii Negre nu poate decât să compună un vin mare, cu o generozitate senzorială unică și delicioasă.

- Au nevoie vinurile românești de “viza” în America? Ce se întâmplă cu noul “război” al taxelor și cum sunt afectate business-urile de vin din Europa?
GR : Epoca contemporană nu oferă cel mai convenabil mediu de business între Europa și America. Cu toate acestea, noi avem încredere, pentru că știm ce facem și cum facem vinurile la Oprișor. Suntem astăzi, din păcate, ascunși în acest colț de lume, dificil de detectat și cerut de către publicul iubitor de vinuri din US. Însă optimismul nostru se bazează pe calitate, consecvență și perseverență. Dincolo de cifre financiare, aspre și deseori cauzatoare de anxietate, noi judecăm viitorul prin construirea de valori. Crizele tentează business-urile să producă ieftin, implicit slab, mediocru. Noi nu ne dorim niciodată să abordăm această rețetă. Ne dezamăgesc creșterile de tarife, de costuri, de politici aberante. Însă atâta timp cât vom exista, vinurile Cramei Oprișor se vor poziționa pe palierele de Calitate, după fiecare an de recolta. Vom vinde vin în USA. La început cantități mici, desigur, însă obiectivul nu este pentru adresabilitate către mass-market, pentru că nu avem suficienți struguri. Credință pe care ne bazăm este dorința oamenilor de a caută calitatea în fiecare moment al existenței. Cu siguranță vor mai fi crize economice, însă dorință populației de a-și descoperi și utiliza cât mai multe momente pentru a se delecta cu satisfacțiile oferite de calitatea vieții nu va dispărea niciodată.