În acest interviu, Constantin Chiriac ne vorbește despre parcursul festivalului, provocările și reușitele din culise, precum și despre ediția din acest an, sub tema „Mulțumesc”, care promite să fie una dintre cele mai spectaculoase de până acum:

Cum ați reușit să puneți Sibiul, prin FITS, pe harta celor mai importante evenimente culturale la nivel mondial?
Constantin CHIRIAC: Am reușit prin mai multe dimensiuni. În primul rând, dorind să fac acest lucru și plecând de la ceea ce înseamnă comunitatea Sibiului. Apoi, căutând parteneri care să se uite în ochii mei, să mă pot uita în ochii lor și cu care să pot să fac lucruri mărețe.
Am reușit construind o echipă și pregătind un oraș pentru a fi capabil să se ridice la o asemenea înălțime încât să devină unul din cele mai căutate orașe din lumea aceasta pentru un astfel de eveniment.
Am făcut acest lucru și construind un Teatrul Național din Sibiu și o agendă de spectacole unice în lume, făcând parteneriate cu cele mai importante instituții de spectacol din lume pe picior de egalitate.

Nimic nu e simplu, dar vă reamintesc momentul când Charles al III-lea a acordat Înaltul Patronaj Festivalului de la Sibiu și a venit la Sibiu pentru o zi, dar nu în timpul Festivalului, ca să poată să cunoască orașul împreună cu echipa pe care o conduc. Iar la plecare, fiind pe Aleea Celebrităților, i-am dăruit Alteței Sale Regale, Prințul de Wales pe atunci, sticla de „Vestitor de Oprișor”. A fost atât de impresionat încât mi-a mulțumit și mi-a spus că e unul din cele mai frumoase daruri pe care le-a primit în fața atâtor personalități care vin din zona artelor, spectacolului, filmului, din toată lumea și că nimic nu e mai de preț decât o asemenea licoare care prăznuiește și încearcă să bucure marile spirite.
L-am condus la mașină, Alteța Sa a coborât geamul și mi-a spus: „Constantin, pot să-i dau sticla asta mamei mele? Și atunci am răspuns: „Alteța Voastră Regală, un moment”. Am mers la mașină și am mai adus o sticlă de „Vestitor”!

Care este tema festivalului din acest an și care sunt rădăcinile acestui concept?
Constantin CHIRIAC: Mulțumesc, pe care ar trebui să-l purtăm pe buze, în ochi, în inimă, în suflet, mai des, mai sincer și mai adânc pentru tot ceea ce înseamnă viață, pentru ce înseamnă bucuria de a fi pe acest pământ și pentru ce primim gratuit, fără să ne dăm seama. Ar trebui să-i spunem, zilnic, soarelui, că ne dă lumină și căldura, fără să ne ceară nimic în schimb.
Ar trebui să-i spunem mulțumesc cerului că ne dă ploaie, pentru recolte. Ar trebui să-i spunem mulțumesc fiecărui om care ne zâmbește, dragilor noștri din familie, tuturor celor care ne dăruiesc emoții. Ar trebui să vă spunem vouă, care veniți și ne sprijiniți, Mulțumesc!. Să spunem Mulțumesc vieții. De acolo vine toată această profunzime a acestui concept și noi, împreună cu toți artiștii, spunem un mare Mulțumesc tuturor partenerilor noștri, în care vă includem, și un mare Mulțumesc! publicului, care e gândul nostru zi de zi.

Prin ce va fi specială ediția 2025 a FITS?
Constantin CHIRIAC: Prin cele 840 de evenimente pe parcursul a 10 zile. Și prin 100 de mii de spectatori zilnic.
Prin toate spațiile de joc pline până la refuz, fie că sunt spațiile în piețe publice, în spații indoor, în școli, în săli de expoziții și ateliere, peste tot. În bucuria de a vă primi pe toți într-un Sibiu care a învățat ce înseamnă să te transformi, printr-un dat cultural. Prin ce înseamnă valoare pe care o gândim pentru a o putea dărui publicului ca pe un spectacol unic, fiecare.
Prin ce înseamnă gândul bun și mulțumirea pentru toți cei care vin la acest miracol.
Dintre diversele perspective ale spectacolului: teatru, dans, circ, muzică, operă, musical, concerte etc, care înclină balanța?
Constantin CHIRIAC: E ca și cum am încercat să alegem din toate fructele verii un fruct care e mai bun decât celălalt.
Noi aducem ce e mai bun și mai divers în teatru, ce e fascinant în dans, ce e extraordinar în circ, ce e mai liniștitor și mai plin de lumină în muzică, ce e performant și de nevăzut în operă, ce e mai plin de sugestie și de ritm în muzical și în concert. Și încă multe, multe alte feluri de spectacole și de întâlniri pe care le gândim special pentru spectatorii care vin cu atâta bucurie la Sibiu.

Ce idee ați dori să dezvoltați în cadrul FITS, dar nu s-a putut contura până acum. Un vis în fașă.
Constantin CHIRIAC: Să putem să producem film la Sibiu, să putem să facem împreună cu Bursa de Spectacole, cu partenerii noștri, un studio de producție la Fabrica de Cultură, pe care-l vom face. Să putem să dăm șansă studenților noștri, tinerilor din România, să poată să fie aici, la ei acasă, cei mai buni din lume și la Sibiu, și la New York, și la Tokyo, și la Paris, bucurându-se de frumusețea și de miracolul acestei țări.
Ne mulțumim prin a aduce lumea la spectacol sau participăm la spectacolul lumii?
Constantin CHIRIAC: Aceste două dimensiuni sunt în preocupările noastre zilnice, dar alături de ele multe altele! De a îngemăna ce înseamnă Miracolul evenimentelor culturale cu bucuria unor bucate extraordinare. Al unor licori binecuvântate, consumate cu măsură. A unei pofte de a dansa și de a ne bucura de ceea ce înseamnă Frumosul pe pământ și care e atât de aproape de noi și pe care nu-l descoperim. Mulțumim că ne puneți întrebări și că, dincolo de aceste întrebări, noi nu încercăm să aducem atât de multe răspunsuri, ci cât mai multe alte întrebări.
